Глава Єврокомісії не виключає, що РФ повністю припинить газопостачання ЄС

Середа, 20 липня 2022, 16:42

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що повне припинення постачання газу з РФ до Євросоюзу є ймовірним сценарієм.

Про це вона сказала на пресконференції в Брюсселі, повідомляє "Європейська правда".

"Росія нас шантажує. Росія використовує енергію як зброю. І тому в будь-якому випадку, будь то часткове, серйозне відключення російського газу або повне припинення російського газу, Європа повинна бути готова", - сказала фон дер Ляєн.

У зв'язку з цим Європейська комісія запропонувала новий законодавчий інструмент і Європейський план скорочення попиту на газ, щоб скоротити використання газу в Європі на 15% до наступної весни.

Комісія пропонує новий регламент, який встановить ціль для всіх держав-членів щодо скорочення попиту на газ на 15% у період з 1 серпня 2022 року до 31 березня 2023 року.

"Європейський Союз стикається з ризиком подальшого скорочення поставок газу з Росії через використання Кремлем експорту газу як зброї, причому майже половина наших держав-членів уже постраждала від скорочення поставок. Вжиття заходів зараз може зменшити як ризик, так і витрати для Європи в разі подальших або повних збоїв, посилюючи енергетичну стійкість Європи", - йдеться у заяві.

Раніше у вівторок Bloomberg з посиланням на єврокомісара з питань бюджету Йоганнеса Гана повідомило, що Європейська комісія не очікує відновлення роботи трубопроводу після ремонту. Reuters з посиланням на джерела повідомило, що Газпром збирається відновити газопостачання 21 липня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.