Парламент Бельгії ратифікував контроверсійну угоду з Іраном про передачу засуджених осіб

Четвер, 21 липня 2022, 10:58

Парламент Бельгії ратифікував угоду з Іраном, яка уможливить передачу засуджених осіб з однієї країни в іншу та дозволяє іншій стороні амністію.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Politico.

З присутніх 131 депутатів, 79 проголосували "за" і 41 - проти, 11 утрималися. Дебати відбувалися фактично до опівночі. 

Критики угоди обурюються тим, що вона уможливить передачу в Іран Асадолли Ассаді, засудженого у Бельгії до 20 років позбавлення волі за роль у підготовці теракту проти опонентів іранського режиму, коли ті проводили демонстрацію у Франції. Вважається, що Ассаді, колишнього дипломата, майже одразу випустять. 

Критика лунала у тому числі від депутатів з правлячої коаліції. Депутати нарікали й з приводу того, що питання винесли на розгляд поспіхом перед літньою паузою в роботі, не залишивши часу на широке публічне обговорення і консультації парламентарів з фахівцями. 

Додаткову критику викликає те, що фактично заручником у цьому питанні став бельгієць Олів’є Вандекастееле, гуманітарний працівник, якого в Ірані тримають під вартою з лютого. Опоненти угоди наголошують, що Бельгія, ратифікувавши угоду, яка уможливить звільнення Ассаді, показує, що готова піддаватися на шантаж і "торгувати правосуддям".

"Що ви сказали би його родині - що ми залишимо його гнити у в’язниці? Бельгія не кидає своїх громадян", - відповів на це прем’єр Александр де Кроо. 

Родина ув’язненого в Ірані бельгійця привітала рішення. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.