BBC виплатить компенсацію колишній няні Вільяма й Гаррі через скандал щодо інтерв’ю з Діаною

П'ятниця, 22 липня 2022, 23:06

Британський суспільний мовник BBC оголосив, що виплатить компенсацію Александрі Петтіфер – колишній няні принців Вільяма й Гаррі – через наклеп щодо неї, завдяки чому ексжурналіст каналу Мартін Башир зміг узяти інтерв’ю в принцеси Діани.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на BBC.

Згідно з матеріалами судової справи, у жовтні 1995 року, коли BBC вело переговори з Діаною щодо її появи в програмі BBC Panorama, принцеса повідомила своєму адвокату, що Петтіфер нібито "зробила аборт" і що Діана "незабаром отримає довідку".

З’ясувалося, що тодішній журналіст BBC Мартін Башир, який робив інтерв’ю, заявив Діані, що няня Вільяма й Гаррі "мала роман із Його Високістю Принцом Уельським, що призвело до вагітності, яка була перервана".

Реклама:

Верховний суд Великої Британії, який розглядав позов Петтіфер проти мовника, постановив, що твердження Башира були неправдивими. BBC у відповідь погодився виплатити жінці "значну" суму, яка не розголошується, і покрити юридичні витрати.

"Тепер, коли ми знаємо, у наскільки шокуючий спосіб було отримане те інтерв’ю, я вирішив, що BBC більше ніколи не показуватиме цю програму. Ми також не будемо давати ліцензії на її повний або частковий показ іншим мовникам", – заявив генеральний директор BBC Тім Дейві.

Своєю чергою Александра Петтіфер висловила жаль, "що BBC визнав серйозної шкоди, яку я зазнала, тільки після судового позову", і наголосила, що є однією серед багатьох, "чиє життя постраждало від брехливого способу створення BBC Panorama".

Нагадаємо, йдеться про інтерв’ю принцеси Діани журналісту програми BBC Panorama Мартіну Баширу, в якому вона відверто розповіла про внутрішні подробиці життя королівської сім’ї – зокрема про зраду чоловіка, принца Чарльза.

Повторне розслідування, результати якого були оприлюднені у травні минулого року, виявило, що Башир порушив правила журналістської етики й фактично обманом змусив Діану взяти участь у передачі – а мовник не провів належної перевірки, щоб це виявити.

Після запису інтерв’ю Мартін Башир отримав журналістську відзнаку, працював на інших телеканалах, а у 2016 році повернувся до BBC в ролі редактора з релігійних питань. Наразі він не працює на мовнику й вибачився за інтерв’ю з Діаною.

Читайте також: Інтерв'ю, що призвело до трагедії: чому BBC звинуватили у смерті принцеси Діани.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: