Орбан відкинув звинувачення у расизмі від своєї радниці, яка звільнилась через його промову

Вівторок, 26 липня 2022, 17:39

Прем’єр Угорщини Віктор Орбан відреагував публічним листом-відповіддю своїй радниці, яка пішла у відставку у зв’язку зі скандальною промовою Орбана та опублікувала листа зі своїми аргументами.

Як повідомляє "Європейська правда", його відповідь опублікував член команди Орбана та угорські ЗМІ.

"Ви не можете справді серйозно звинувачувати мене у расизмі після 20 років нашої спільної роботи. Ви чудово знаєте, що мій уряд сповідує політику нульової толерантності до антисемітизму та расизму в Угорщині… Ми знаємо одне одного дуже давно. І Ви знаєте, що, згідно з моїм розумінням, Бог створив усіх людей за своїм образом і подобою. Тож у випадку таких переконань, як у мене, расизм впринципі неможливий", - відреагував Віктор Орбан.

Як повідомлялося, радниця прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана Жужа Хегедюш публічно заявила про рішення припинити співпрацю з ним після скандальної промови Орбана, у якій він говорив про "чистоту нації" і "занепад Європи". 

У своєму листі до прем’єра, який Хегедюш передала і ЗМІ, вона називає промову Орбана відкрито расистською і "такою, що сподобалась би і Геббельсу", та зазначає, що "у найбільших жахах не могла уявити", що прем’єр зайде настільки далеко. 

Нагадаємо, у суботу 23 липня Орбан виступив із годинною програмною промовою про його бачення сучасного світу та місця Угорщини у ньому.

Серед іншого, у ній він виступив проти "змішування" європейських і неєвропейських рас, спровокувавши обурення опозиційних партій і європейських політиків.

Орбан також закликав до нової стратегії ЄС щодо війни РФ проти України, заявивши, що санкції провалилися, а Україна ніколи не переможе. Крім того, він натякнув, що нападу Росії на Україну можна було би уникнути та що він вбачає у цьому провину західних союзників, які не пішли на вимоги Путіна всупереч інтересам України.

Речник МЗС України Олег Ніколенко назвав заяви Орбана "російською пропагандою".

Детальніше про це - у статті Угорщина обрала ізоляцію. Все про нову ідеологію Орбана, яку порівнюють з нацизмом