Мельник пояснив свої слова про Бандеру, які викликали ажіотаж у Німеччині

Середа, 27 липня 2022, 18:40

Звільнений посол України в Німеччині Андрій Мельник пояснив, що своїми словами про Степана Бандеру не хотів нікого образити, й сказав, що вони були "помилковим кроком".

Як повідомляє "Європейська правда", про це Мельник заявив в інтерв’ю Zeit.

"Гадаю, я недооцінив емоційної ваги, яку має ця все ще вкрай чутлива тема, особливо для наших польських друзів. Це був помилковий крок. Я не хотів нікого образити", – зазначив дипломат.

Він пояснив, що своїми словами про Бандеру хотів пояснити, що багато українців (за даними опитувань, понад 70%) мають позитивне ставлення до нього, і цю історичну постать не можна розглядати в чорно-білих тонах, як це малює російська пропаганда.

На питання, чому Мельник покладав квіти до могили Бандери, він нагадав, що робив це лише одного разу – у 2015 році, через два місяці після прибуття до Німеччини як посол.

Мельник прокоментував свої слова про Бандеру: я не применшую значення Голокосту

"В Україні також є багато могил солдатів Вермахту, і німецький посол покладає туди квіти в день національної пам’яті. Українці можуть поставити запитання: а чи це правильно? Вермахт також був причетним до воєнних злочинів в Україні", – зазначив Мельник.

Нагадаємо, наприкінці червня в інтерв’ю журналісту Тіло Юнгу український дипломат прокоментував історичні суперечки між Польщею та Україною щодо Степана Бандери. "Немає жодних доказів того, що бандерівці вбивали євреїв", – сказав Мельник, який також зазначив, що це наратив, який просуває Росія.

Коли в певний момент розмови журналіст заявив, що йому не зрозуміло, як людину, відповідальну за вбивство поляків і євреїв, можна назвати "героєм", Мельник рішуче заперечив цю думку і заявив, що Бандера не був масовим убивцею.

В МЗС України після цього пояснили, що слова Мельника не є офіційною позицією Києва, а Дмитро Кулеба провів телефонну розмову з польським візаві Збігнєвом Рау. А комісар із питань антисемітизму федерального уряду Німеччини Фелікс Кляйн закликав Україну долучитися до Міжнародного альянсу пам’яті про Голокост.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: