Україну закликали вступити до альянсу пам'яті про Голокост після слів посла в Німеччині

Понеділок, 4 липня 2022, 16:08

Комісар із питань антисемітизму федерального уряду Німеччини Фелікс Кляйн закликав Україну долучитися до Міжнародного альянсу пам’яті про Голокост (IHRA) після заяв українського посла Андрія Мельника про Степана Бандеру.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на DPA.

"Ця міжурядова організація є належним форумом, де питання, порушені паном Мельником, можуть бути детально обговорені в міжнародний спосіб", – сказав Кляйн.

Він додав, що саме слова українського посла можуть стати нагодою для швидкого приєднання Києва, тоді як Україна раніше не виявляла бажання долучитися до IHRA.

На думку Кляйна, заяви Мельника є проблематичними, оскільки "підживлюють російський наратив у нинішньому конфлікті й схильні викликати розбрат і нерозуміння серед дружніх держав".

Нагажаємо, минулого тижня в інтерв’ю журналісту Тіло Юнгу український дипломат прокоментував історичні суперечки між Польщею та Україною щодо Степана Бандери. "Немає жодних доказів того, що бандерівці вбивали євреїв", – сказав Мельник, який також зазначив, що це наратив, який просуває Росія.

Коли в певний момент розмови журналіст заявив, що йому не зрозуміло, як людину, відповідальну за вбивство поляків і євреїв, можна назвати "героєм", Мельник рішуче заперечив цю думку і заявив, що Бандера не був масовим убивцею.

В МЗС України після цього пояснили, що слова Мельника не є офіційною позицією Києва, а Дмитро Кулеба провів телефонну розмову з польським візаві Збігнєвом Рау.

Зазначимо, що Міжнародний альянс пам’яті жертв Голокосту було створено у 1998 році на основі Декларації Стокгольмського міжнародного форуму з Голокосту. Згідно з декларацією, цілями організації є об'єднання зусиль та координація між політичними лідерами в процесі утворення, збереження пам'яті, проведення дослідження з тематики Голокосту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.