МЗС закликало прокурора МКС звернути увагу на катування і вбивства військовополонених українців армією РФ

П'ятниця, 29 липня 2022, 17:14

Міністерство закордонних справ України засудило останні випадки катування та вбивств українських військовополонених росіянами та закликало Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду звернути на них увагу.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на заяву МЗС, опубліковану у п’ятницю.

"Умисне вбивство, катування або нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань або серйозних тілесних ушкоджень або шкоди здоров'ю щодо українських військовополонених є серйозним порушеннями Женевської конвенції про поводження з військовополоненими і є воєнними злочинами відповідно до положень Кримінального кодексу України та Римського статуту Міжнародного кримінального суду. За Римським статутом, такі дії також можуть бути кваліфіковані як злочини проти людяності", – нагадали у відомстві.

В МЗС наголосили, що всі порушення міжнародного права будуть зафіксовані й стануть основою відповідних розслідувань та переслідувань їх виконавців, а Росія зобов’язана забезпечити гуманне поводження щодо українських військовополонених.

"Поява інформації про жорстокі воєнні злочини військовослужбовців РФ щодо українських військовополонених збіглася в часі зі скоєнням Росією іншого воєнного злочину – обстрілу виправної установи в окупованій Оленівці, де, як вважається, утримувалися українські військовополонені", – нагадали у відомстві.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба після цього закликав міжнародну спільноту засудити брутальне порушення міжнародного права з боку РФ і негайно визнати Росію державою-терористом.

Як повідомляла "Українська правда", вранці 29 липня російські пропагандистські ЗМІ заявили про обстріл колонії в Оленівці Донецької області, де утримуються українські полонені. Повідомляють про понад 50 загиблих серед них. Джерела УП з розвідки наголошують, що цей обстріл здійснила російська армія.

Крім того, уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що звернувся до Офісу генпрокурора щодо оприлюдненого відео катувань окупантами військового ЗСУ, також готуються повідомлення до ООН, Європейського комітету з питань запобігання катуванням та Міжнародного червоного Хреста.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.