Як під виглядом екології у ЄС просувають інтереси Путіна

Аналітика коротко
Понеділок, 4 липня 2022, 17:22

Європейська комісія пропонує класифікувати проєкти будівництва газових та атомних електростанцій як "зелені" та екологічні.

6 липня Європейський парламент має вирішити, прийняти чи відхилити таку пропозицію.

Якщо Європарламент не підтримає таку пропозицію, то це дасть нам надію, що всі плани та бажання Путіна зазнають краху і ми виграємо цю війну на користь всього людства.

До цього євродепутатів вже закликали українські дипломати, народні депутати, науковці та громадські активісти і всі українці мають посилити цей заклик, щоб його почули у Страсбурзі, йдеться у колонці співзасновниці та координаторки Stand With Ukraine Світлани Романко та керівника Stand With Ukraine Олега Савицького Допомога Путіну під маскою екології: що не так з ініціативою Європарламенту.

Як показало розслідування Greenpeace, російські компанії брали активну участь у лобіюванні внесення газу та ядерної енергетики до так званої таксономії (нових інвестиційних правил ЄС), по максимуму використовуючи мережі своїх європейських зв’язків для впливу на Єврокомісію.

За підрахунками Greenpeace, зазначають автори колонки, Росія отримає можливість заробляти додаткові 4 мільярди євро на рік від розширення газових потужностей в ЄС відповідно до таксономії, що становитиме 32 мільярди євро до 2030 року.

Включення ядерної енергії в таксономію дозволить "Росатому", російській державній атомно-енергетичній компанії, що має потужні комерційні зв’язки з європейською ядерною промисловістю, отримати частку інвестицій у нові ядерні потужності ЄС.

Урядовці РФ навіть не намагалися приховувати, наскільки вони зацікавлені у спотворенні Таксономії ЄС.

14 червня два провідні комітети Європейського парламенту, Комітет з економіки та Комітет з довкілля, проголосували проти включення в Таксономію газу та ядерної енергетики і рекомендували накласти вето.

Загалом 76 членів цих комітетів виступили проти пропозиції Єврокомісії, 62 не наклали вето та четверо утрималися.

Остаточне рішення, затвердити чи відхилити її, буде розглядатися на пленарному засіданні в Страсбурзі 6 липня. Вирішальне слово матимуть 705 євродепутатів із 27 країн ЄС.

Від того, яким шляхом підуть інвестиційні кошти ЄС, залежить дуже багато: дозволити отримувати "зелене" фінансування газовим та атомним проєктам – це кривавий шлях на користь інтересів Кремля, катастрофічний відступ від проголошеного Європейського зеленого курсу.

Ми разом – українці та наші друзі та союзники в ЄС – маємо докласти всіх зусиль, щоб цього не допустити.

Щоб відстояти "зелене" майбутнє Європи та України від імені міжнародної ініціативи Stand With Ukraine, ми створили петицію до Європейського парламенту з вимогою накласти вето на додатковий Делегований акт Європейської комісії.

Всі українці мають можливість висловитися, і це займає лише кілька хвилин. Кожен голос зараз має значення – тому закликаємо долучатись! 

Докладніше – у колонці Світлани Романко та Олега Савицького Допомога Путіну під маскою екології: що не так з ініціативою Європарламенту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.