Президент Швейцарії проти конфіскації активів РФ на користь України, бо це суперечить праву на власність

Вівторок, 5 липня 2022, 16:53

Голова Федеральної ради Швейцарії Ігнаціо Кассіс у вівторок виступив проти конфіскації російських активів, що потрапили під санкції, оскільки це, на його думку, суперечить основоположному для демократій праву власності.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Guardian.

"Право власності, право на власність є основоположним правом, правом людини", – сказав Кассіс у Лугано, де завершилася дводенна конференція з відбудови України, додавши, що такі права можуть порушуватися лише за наявності законних підстав.

"Потрібно впевнитися, що громадяни мають захист від влади держави. Ось що ми називаємо ліберальними демократіями", – зазначив президент Швейцарії.

Кассіс водночас зазначив, що закон дозволяє заморожувати активи для уточнення їхньої власності й перевірки їхнього зв’язку з війною або іншим злочином, але закликав дотримуватися принципу пропорційності.

"Маємо приділити найбільш важливу увагу основоположному праву людей, оскільки зараз ми можемо ухвалити рішення, яке є ідеальним для ситуації в Україні, але створимо можливість для ухвалення таких же рішень в інших ситуаціях, і дамо забагато влади державі, забравши її в громадянина", – додав він.

Напередодні стало відомо, що глава МЗС Великої Британії Ліз Трасс підтримує ідею конфіскації заморожених російських активів та їхньої передачі жертвам війни Росії в Україні.

Нагадаємо, у Канаді набули чинності поправки до закону про спеціальні економічні заходи, який передбачає можливість конфіскації активів, що потрапили під санкції через війну Росії, та їхнє використання на підтримку України.

Читайте більше: Канадський прецедент: як конфісковані російські активи будуть передані Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: