У Росії помер ексофіцер КДБ СРСР, якого Литва визнала винним у воєнних злочинах

Понеділок, 1 серпня 2022, 16:54

Російська рада Міжнародної асоціації ветеранів у понеділок повідомила про смерть у 73-річному віці колишнього командира групи "Альфа" КДБ СРСР Михаїла Головатова, якого Литва визнала винним у воєнних злочинах і злочинах проти людяності.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Коммерсант".

"Рада Міжнародної асоціації ветеранів підрозділу антитерору Альфа з жалем повідомляє, що на 73-му році життя помер командир Групи А КГБ-ГУО полковник Михаїл Головатов",– йдеться в повідомленні асоціації.

13 січня 1991 року радянська влада намагалася силою повалити законну владу в Литві, яка 11 березня 1990 року оголосила про незалежність від СРСР. При захопленні радянськими військовими частинами та спецпідрозділами Вільнюської телевежі і будівлі Литовського радіо і ТБ загинули 14 осіб, більше тисячі беззбройних людей постраждали.

2010 року в Литві розпочали судовий процес у справі "13 січня". За статтею про "злочин проти людяності та воєнні злочини" було засуджено всього 67 осіб. Головатова засудили заочно на 12 років у 2019 році та оголосили у міжнародний розшук. Сам він тоді назвав судову справу "брехнею та спотворенням".

Росія відмовилася співпрацювати з Литвою в розслідуванні цієї справи і відхилила прохання опитати колишнього главу СРСР Михаїла Горбачова.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.