У румунському містечку скандал через дитсадок, профінансований Будапештом: заняття лише угорською

Вівторок, 16 серпня 2022, 20:58

У румунському містечку піднявся скандал через новий дитсадок, спорудження якого профінансувала Угорщина - через те, що заняття у ньому планують проводити лише угорською мовою.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Digi24.

Садок, спорудження якого ініціювала церковна громада й профінансував уряд Угорщини, побудували у містечку Гуєдін, що на північному заході країни. Серед 9300 мешканців муніципалітету Гуєдін близько 30% є етнічними угорцями.

У церкві заявили, що румунські діти з муніципалітету можуть записуватися у садок, але мовою занять буде лише угорська - що викликало обурення.

Місцева організація соціал-демократів заявила, що вони голосуватимуть за рішення місцевої ради, необхідне для відкриття й функціонування садка, лише у разі, якщо садок буде відкритий для усіх дітей, незалежно від етнічного походження й рідної мови. Також вони висувають умову, що велика нова будівля садка мала би прийняти дітей з двох інших дитсадків муніципалітету, які розміщені у застарілих будівлях. 

У церкві відкидають звинувачення у дискримінації, наполягаючи, що дитсадок переходить у розпорядження громади безкоштовно і єдина умова - угорська мова навчання. 

Садок завершили будувати у липні. Вартість двохповерхової будівлі - близько 760 тисяч євро. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: