Генсек ООН вимагає створення демілітаризованої зони навколо Запорізької АЕС

Четвер, 18 серпня 2022, 20:26

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що будь-яке потенційне пошкодження запорізької АЕС було б "самогубством".

Про це, як пише "Європейська правда" з посиланням на CNN, він заявив після зустрічі з президентом Володимиром Зеленським у Львові в четвер.

Гутерреш закликав до "демілітаризації" району довкола АЕС та сказав, що терміново потрібна угода, щоб "відновити станцію як суто цивільну інфраструктуру та забезпечити безпеку регіону".

"Ми повинні сказати, як є – будь-яка потенційна шкода Запорізькій АЕС є самогубством", – сказав Гутерреш.

"У тісному контакті з МАГАТЕ (Міжнародне агентство з атомної енергії) Секретаріат ООН оцінив, що ми маємо в Україні матеріально-технічне забезпечення та потенціал безпеки для підтримки будь-якої місії МАГАТЕ на Запорізькій атомній електростанції з Києва, якщо Росія та Україна погодяться, ", - заявив він.

За словами генсека, потрібно докласти всіх зусиль, щоб забезпечити, щоб об'єкти або територія АЕС не були об'єктом військових дій.

"Військова техніка та персонал повинні бути виведені з заводу. Необхідно уникати подальшого розгортання сил або обладнання на місці. Район потрібно демілітаризувати", - заявив Гутерреш.

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав, що перебування російських військових на Запорізькій АЕС створює великі ризики та закликав демілітаризувати станцію і якнайшвидше допустити туди інспекцію МАГАТЕ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.