Суперечка через бальзамічний оцет: Італія заявила, що готова судитися зі Словенією

Вівторок, 9 серпня 2022, 17:10

Італія ініціювала процедуру оскарження проти Словенії в багаторічній суперечці через бальзамічний оцет з міста Модена, де намагається захистити його бренд – справа може дійти до Суду Європейського Союзу.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Guardian.

Найменування aceto balsamico di Modena ("бальзамічний оцет з Модени") використовується ще з 2009 року і, за оцінками Італії, приносить їй близько мільярда доларів на рік. Але у 2021 році Словенія повідомила Європейську комісію про намір стандартизувати власне виробництво оцету.

На практиці це означало наміри Любляни називати "бальзамічним оцетом" будь-який виноградний оцет у поєднанні з концентрованим фруктовим соком, що викликало обурення Рима й суперечку за географічне найменування.

Італія сперечається з Хорватією через назву вина, яка нагадує "просекко"

Нещодавно відправлений у відставку італійський уряд Маріо Драгі зробив питання захисту бальзамічного оцету з Модени своїм пріоритетом й дав зелене світло для початку юридичної процедури.

Перший етап передбачає консультації з Європейською комісією, але в разі їхнього провалу справа може дійти до Суду ЄС. "Після місяців очікувань і тривог ми нарешті бачимо проблиск світла", – прокоментувала глава консорціуму з виробництва бальзамічного оцету з Модени Маріанджела Гросолі.

Як нагадує The Guardian, Італія вже намагалася заборонили німецькій компанії використовувати найменування aceto та aceto balsamico для реклами свого оцету, але у 2019 році програла позов у Суді ЄС.

Тоді суд ухвалив, що найменування aceto balsamico di Modena "не поширюється на використання всіх негеографічних індивідуальних найменувань": aceto – поширене слово, а balsamico просто характеризує гірко-солодкий присмак оцету.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: