Папа Римський непрямо покритикував патріарха Кирила, але все ще хоче зустрічі з ним

Середа, 14 вересня 2022, 12:41

Папа Римський Франциск заявив у середу, що Бог не спрямовує релігії на війну, що є неявною критикою російського православного патріарха Кирила, який підтримує вторгнення РФ в Україну.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

У другий день свого перебування в Казахстані Франциск виступив на Сьомому Конгресі лідерів світових і традиційних релігій, зустрічі, яка об’єднує християн, юдеїв, мусульман, буддистів, індуїстів та представників інших конфесій.

"Бог є мир. Він завжди веде нас шляхом миру, а не війни", – сказав папа.

"Тож зобов’яжімося ще більше наполягати на необхідності вирішення конфліктів не безрезультатними засобами влади, зброєю та погрозами, а єдиним засобом, благословенним небом і гідним людини: зустріччю, діалогом і терплячими переговорами", – заявив він.

Папа Римський, який раніше цього року сказав, що Кирил не може бути "служкою" російського президента, сказав на конференції: "Священне ніколи не повинно бути опорою для влади, а влада – опорою для священного".

Російська православна церква (РПЦ) направила делегацію на чолі з "другим номером", митрополитом Антонієм, який провів коротку зустріч з папою.

Митрополит Антоній сказав журналістам, що його зустріч з папою була "дуже сердечною", але додав, що зауваження Франциска щодо Кирила "не було корисним для єдності християн" і здивувало РПЦ.

За його словами, Папа сказав йому, що хоче вдруге зустрітися з Кирилом. Перша була на Кубі в 2016 році.

Очікувалося, що друга зустріч відбудеться в Казахстані, але Кирил на неї не приїхав.

На початку вересня Франциск заявив, що лікар поки що забороняє йому поїздку до Києва чи Москви.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.