10 років в'язниці: у США винесли найсуворіший вирок за участь у штурмі Капітолія

П'ятниця, 2 вересня 2022, 17:45

Окружний суд Вашингтона засудив колишнього офіцера поліції Нью-Йорка Томаса Вебстера до 10 років ув’язнення за участь у штурмі Капітолія 6 січня 2021 року – це найсуворіший вирок, винесений на сьогодні у цій справі.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AP.

Як встановив суд, Вебстер прибув до Вашингтона з Нью-Йорка напередодні 6 січня, щоб узяти участь в заході 45-го президента США Дональда Трампа проти "фальсифікації" виборів. Із собою колишній поліцейський привіз прапор корпусу морських сил на металевому флагштоку.

Уже в Капітолії Вебстер із лайкою кинув у поліцейського Ноя Ретбена металеве кріплення для велосипедів, а після того, як Ретбен дав йому по обличчю, намагався проштрикнути правоохоронця флагштоком. Після цього Ретбен повалив Вебстера на землю і обеззброїв.

На суді експоліцейський із Нью-Йорка заявив, що хотів подати законодавцям Конгресу "петицію про перегляд" результатів виборів президента США 2020 року, але нібито не мав наміру втручатися в роботу органу.

Спершу Вебстер заявляв, що просто діяв у межах самозахисту і не хотів нікого скривдити, але після показу в суді відео з нагрудної камери Ретбена визнав свою провину і попросив у нього пробачення.

Прокурори просили для Вебстера 17,5 року позбавлення волі, але суд вирішив присудити йому 10 років ув’язнення плюс три роки нагляду з боку правоохоронців. На сьогодні це найбільший вирок за участь у подіях 6 січня: попередній максимальний термін ув’язнення становив сім років і три місяці.

Як відомо, 6 січня тисячі прихильників Дональда Трампа увірвалися в будівлю Капітолія, де в цей час затверджували результати виборів президента США. Як наслідок, загинули п'ятеро людей включно з поліцейським, а проти сотень були порушені кримінальні справи.

Суди вже винесли вироки щодо близько 250 учасників штурму.

Читайте також: Напад на Капітолій: що виявило слідство і як захищається Дональд Трамп.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: