У США оновився найдовший термін за штурм Капітолію: учасника вперше засудили до 7 років

Вівторок, 2 серпня 2022, 10:38

У США учасника штурму Капітолію 6 січня 2021 року вперше засудили до понад семи років позбавлення волі, що тепер є найсуворішим вироком серед усіх, пов’язаних з цими подіями.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє CNN.

Йдеться про Гі Реффітта, який прийшов під Капітолій з вогнепальною зброєю, погрожував спікерці Палати представників Ненсі Пелосі та взяв на себе лідерську роль під час штурму.

6 січня Реффітт приїхав у столицю з кількома одиницями вогнепальної зброї і одну взяв з собою під Капітолій. У відео, яке він сам записав 6 січня, той заявив, що "хоче бачити, як голова Пелосі прокотиться по всіх сходинках до виходу, і МакКонела (лідера республіканців) теж".

Реффітт виявився членом крайнього правого, антиурядового "Руху трьох відсотків", що діє у США й Канаді. Він першим серед усіх, кого почали притягати до відповідальності, постав перед судом і не укладав угоду про визнання провини.

"Небажання Реффітта визнавати незаконність своєї поведінки на початку є тривожним сигналом", - зауважила суддя Дабні Фрідріх перед оголошенням вироку. Вона наголосила також, що "патріотизм" не може слугувати виправданням дій підсудного і те, що він зробив, є радше протилежністю патріотизму. 

Винесений Реффіту термін ув’язнення, 87 місяців позбавлення волі, на два роки довший за попередні найсуворіші вироки учасникам подій. 

Прокурори спершу хотіли набагато жорсткіший вирок для нього з огляду на погрози розправи з членами Конгресу, що дає підстави вважати його внутрішнім терористом. Проте суддя не погодилася на це з аргументами, що так між вироками Реффітту та іншим, які теж мали зброю і вдавались до певних погроз конгресменам, виник би невиправданий дисбаланс.

Минулого тижня один з учасників штурму Капітолію отримав понад 5 років позбавлення волі, що на той час було другим найтривалішим вироком.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.