В Угорщині колишнього євродепутата заочно ув'язнили за шпигунство на користь Росії

Вівторок, 27 вересня 2022, 20:33

Верховний суд Угорщини у вівторок засудив колишнього депутата Європейського парламенту від ультраправої партії "Йоббік" Белу Ковача до п’яти років позбавлення волі за звинуваченням у шпигунстві на користь Росії.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Telex.

Згідно з матеріалами обвинувачення, Ковач протягом 2012-2014 років отримав завдання створити групи в Європарламенті для просування інтересів Росії та підточування Євросоюзу. У 2020 році суд першої інстанції виправдав чоловіка, але минулого року вирок переглянули.

Окрім того, ексєвродепутата визнали винним в іншій справі, пов’язаній із фінансовим шахрайством і підробкою документів, та заборонили обіймати державні посади в Угорщині протягом десяти років.

У зв’язку з розслідуваннями Європарламент двічі – у 2015 і 2017 роках – знімав імунітет на кримінальне переслідування з Ковача.

Сам колишній європарламентар, який не раз заперечував звинувачення у шпигунстві на Росію, останні роки живе у Москві й у судах брав участь дистанційно. Він раніше висловлював бажання приїхати на суд, але так цього і не зробив.

Оскільки Ковач тепер заочно засуджений в Угорщині, країна може видати ордер на його арешт, якщо він добровільно не здасться. У разі ув’язнення чоловік зможе просити про помилування після того, як відбуде дві треті свого тюремного строку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.