Глава МЗС Фінляндії вірить, що Анкара у підсумку підтримає вступ країни до НАТО

Субота, 3 вересня 2022, 11:11

Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто переконаний, що Швеції та Фінляндії врешті вдасться домовитися з Туреччиною і Анкара не заблокує їхній вступ до НАТО на етапі ратифікації.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Yle.

Минулого тижня делегації трьох країн зустрілися у Вантаа у Фінляндії вперше після червневого саміту НАТО у Мадриді, на якому було прийняте історичне рішення про вступ Фінляндії та Швеції. Туреччина тоді в останній момент зняла своє вето, та згодом поновила претензії до обох країн, зокрема, вимагаючи екстрадиції низки політичних опонентів, яких вважає терористами. 

"Я переконаний, що ми будемо просуватися вперед. Ми дуже серйозно ставимося до співпраці з Туреччиною, нашим майбутнім союзником у НАТО, і дискусії на офіційному рівні дуже конструктивні… У мене постійний прямий контакт з турецьким колегою Мевлютом Чавушоглу. Туреччина вже довгий час є партнером Фінляндії та Швеції і я переконаний, що Анкара бачить, як наше членство посилить НАТО", - зазначив Пекка Хаавісто. 

Він підкреслив, що з Туреччиною обговорюють не умови, на яких вона погодиться ратифікувати вступ, а виконання меморандуму, який підписали у Мадриді. 

Пекка Хаавісто зазначив також, що вважає справді швидким темп ратифікації вступу Фінляндії та Швеції - за лічені місяці рішення прийняли вже 24 країни, включно із США.

"Це демонструє, що Фінляндію та Швецію вважають дуже хорошими союзниками у цій складній безпековій ситуації", - додав він. 

Детальніше на цю тему - у статті: НАТО йде на кордон до Росії: як з'явилося історичне рішення та чого ще чекати від саміту в Мадриді.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: