НАТО збирає серед союзників зимову форму для ЗСУ

Понеділок, 5 вересня 2022, 13:44

На терміновий запит міністра оборони Олексія Резнікова НАТО закликав своїх членів надати зимове спорядження для Збройних сил України.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Spiegel.

За інформацією видання, наприкінці липня Резніков написав листа генеральному секретарю НАТО Єнсу Столтенбергу, в якому закликав швидко доставити зимовий одяг і зимові намети для 200 тисяч солдатів. Відтоді союзники по НАТО шукають на своїх складах доступний матеріал, щоб українці змогли боротися з російськими окупантами, незважаючи на сувору зиму.

У НАТО підтвердили Spiegel, що Альянс підтримує контакти зі своїми членами, щоб скласти зимовий пакет для України. Зокрема, йдеться про теплу форму, зимове взуття та зимові табори. За кілька тижнів після запиту з Києва США, Канада, Швеція та Фінляндія вже пообіцяли спорядження.

За попередніми даними штаб-квартири НАТО, наразі можна покрити близько 50% визначених Україною потреб.

Німеччина також хоче взяти участь у зимовій допомозі НАТО Україні, повідомили в Міноборони країни.

Однак, за інформацією Spiegel L, пошук зимового матеріалу є складним. Військові чиновники з різних країн НАТО заявили, що запаси зимового спорядження в більшості країн здебільшого зарезервовані для національного споживання, і що зимовий одяг також є бажаним товаром на світовому ринку. У минулому Бундесвер неодноразово мав проблеми з оснащенням власних солдатів теплою білизною та зимовою уніформою для розгортання на східному фланзі НАТО. Відтак німецькі військові досить критично ставляться до передачі Україні матеріальних засобів Бундесверу.

 "Що стосується зимового спорядження, такого як одяг, матеріали для польових таборів і продовольство, Німеччина може зробити важливий внесок у підтримку оборони України протягом зими, що наближається", – заявила міністр оборони Крістіне Ламбрехт. Деталі, ймовірно, також обговорюватимуться на зустрічі країн, які підтримують Україну, наступного четверга на базі США в Рамштайні.

Військові НАТО заявили, що міцне зимове спорядження є надзвичайно важливим для морального духу військ у боротьбі з російськими окупантами. Тому НАТО запропонував своїм членам заміну їхнього зимового спорядження. Для цього Альянс має у своєму розпорядженні так званий трастовий фонд розміром близько 40 мільйонів доларів.

Також у НАТО сподіваються на допомогу нових членів Швеції та Фінляндії, які мають більш пристосоване для зими обладнання, ніж країни Центральної та Південної Європи через своє географічне розташування.

Як повідомлялося, Данія вирішила поставити військову форму та зимовий одяг для українських захисників.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.