У Європарламенті просять аеропорт Страсбурга відмовитися від китайських сканерів заради безпеки

П'ятниця, 14 жовтня 2022, 17:38

Депутати Європейського парламенту висловили побоювання щодо зберігання їхніх особистих даних після того, як стало відомо про угоду між китайською технологічною фірмою Nuctech і аеропортом Страсбурга на постачання систем сканування.

Про це пише Politico, повідомляє "Європейська правда".

Nuctech - це китайський державний виробник рентгенівських апаратів, сканерів і систем виявлення вибухових речовин, яким протягом багатьох років керував син колишнього китайського лідера Ху Цзіньтао.

Компанія потрапила під пильну увагу законодавців ЄС 2020 року, коли вона стала основним постачальником обладнання для гарантування безпеки в аеропортах, використовуваного для огляду людей, багажу, товарів, вантажів і пошти.

Новий контракт з аеропортом Страсбурга - невеликим, але стратегічно важливим аеропортом, оскільки місто є офіційною резиденцією Європейського парламенту - наразі знову викликає побоювання щодо того, що компанія перебуватиме під державним контролем Китаю, і це відкриє ризики кібербезпеки та дасть змогу китайській владі отримати доступ до інформації про пасажирів і комерційної інформації.

"Китайська держава має наступальну, спрямовану проти Заходу програму крадіжки інтелектуальної власності та наступального шпигунства", - сказав Барт Гроотіс, член Європейського парламенту і колишній керівник кіберполітики в Міністерстві оборони Нідерландів.

"Якщо ви хочете, щоб дані сканування в аеропортах опинилися в руках китайців, будь ласка, продовжуйте. Але якщо ви хочете зупинити цю наївність, зупиніть її просто зараз", - додав він.

Гроотіс разом із Наталі Луазо, французькою ліберальною євродепутаткою і головою підкомітету Європарламенту з оборони та безпеки, надіслав листа місцевим чиновникам у Страсбурзі. На їхню думку, надаючи французькому аеропорту скануючі системи, китайська компанія отримає доступ до величезної кількості даних про мандрівників.

Законодавці ЄС часто подорожують через аеропорт через щомісячні пленарні засідання у французькому місті.

Nuctech - одна з цілої низки китайських фірм, які привернули увагу співробітників служб безпеки - після того, як Європа відмовилася від використання телекомунікаційного обладнання Huawei, - оскільки вони завоювали значну ринкову владу в критично важливих секторах та інфраструктурі і відкривають ризики витоку даних у державні розвідувальні служби Китаю.

Одне з побоювань полягає в тому, що компанія буде зобов'язана ділитися даними з китайською владою відповідно до законодавства Китаю про внутрішню розвідку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: