В Ірані назвали нові санкції ЄС через придушення протестів "неконструктивними"

Понеділок, 17 жовтня 2022, 23:10

Міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амір-Абдуллахіан розкритикував запроваджені Європейським Союзом у понеділок санкції проти країни через придушення протестів та обмеження прав людини.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Крокуючи добре протореною стежкою неефективних санкцій, ЄС сьогодні запровадив подальші сміховинні санкції проти іранських осіб. Це неконструктивний акт прорахунку, що ґрунтується на поширеній дезінформації", – написав Амір-Абдуллахіан у Twitter.

Він додав, що в Ірані, як і в усьому світі, "заворушення й вандалізм не толеруються".

Раніше в понеділок Рада Європейського Союзу додала 11 фізичних та чотири юридичні особи до списку осіб, які підпадають під обмеження в контексті чинного режиму санкцій щодо прав людини в Ірані.

Серед осіб, що потрапили під санкції - поліція моралі Ірану та два її ключові представники, іранські правоохоронні органи та Ісса Зарепур, міністр інформаційно-комунікаційних технологій Ірану, відповідального за відключення інтернету в країні.

Протести в Ірані спалахнули 16 вересня через смерть 22-річної дівчини Махси Аміні, затриманої "поліцією моралі" за нібито неправильне носіння хіджабу. Пізніше вони перетворилися в ширший рух за розширення прав жінок і скасування режиму аятоли, що діє в Ірані з 1979 року.

За даними іранської влади, станом на зараз під час протестів загинула щонайменше 41 людина, але правозахисні організації говорять про щонайменше дві сотні вбитих і тисячі постраждалих та затриманих.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.