США, Франція та Британія піднімуть питання про іранські дрони на зустрічі Радбезу ООН - ЗМІ

Середа, 19 жовтня 2022, 11:33

Сполучені Штати, Франція та Британія планують підняти питання про надання Іраном бойових безпілотників Росії на закритому засіданні Ради безпеки ООН у середу 19 жовтня.

Про це повідомляє CNN з посиланням на слова американського посадовця, який надав коментар на умовах анонімності, пише "Європейська правда". 

Усі три країни вважають, що надання Іраном дронів Росії є порушенням резолюції Радбезу 2231, яка включає у тому числі обмеження на імпорт та експорт певної зброї до Ірану чи з нього. Ця резолюція, у свою чергу, пов’язана з так званою "ядерною угодою" з Іраном 2015 року. 

"Ви, певно, бачили, що наші французькі й британські союзники раніше сьогодні публічно висловили оцінку, що постачання Іраном цих безпілотників Росії є порушенням резолюції Радбезу ООН 2231, і ми погоджуємося з цією оцінкою", - заявив у понеділок заступник речника Держдепу Ведант Патель.  

Як відомо, РФ останнім часом масово застосовує для ударів по Україні дрони-камікадзе, які фахівці ідентифікують як іранські "Шахед-136", а російські сили використовують їх під назвою "Герань". Тегеран неодноразово заперечував передачу безпілотників Росії. У Білому домі вважають заперечення Ірану неправдою.

В МЗС України заявили, що надання Іраном зброї Росії для ведення повномасштабної війни робить його співучасником агресії та воєнних злочинів на території України, Дмитро Кулеба закликає розірвати з Тегераном дипломатичні відносини. 

Також він заявив, що Україна готова передати "мішок доказів" країнам ЄС, які мають сумніви щодо застосування Росією іранських дронів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: