У Боснії та Герцеговині обирають парламенти й Президію на тлі найглибшої політичної кризи

Неділя, 2 жовтня 2022, 10:02

У Боснії та Герцеговині в неділю розпочалися вибори колективного Президіуму й парламентів на національному, регіональному і місцевому рівнях.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Виборчі дільниці відкриваються о 7:00 і закриваються о 19:00 за місцевим часом (8:00 і 20:00 за Києвом). Перші офіційні результати мають бути оприлюднені в ніч проти понеділка, але очікується, що політичні партії оголосять про свої підрахунки вже за кілька годин після завершення голосування.

Право голосу на виборах у Боснії та Герцеговині мають майже 3,4 мільйона людей. Відбуваються вони на тлі найгіршої політичної кризи в країні з часу закінчення війни в 1990-х роках, спричиненої сепаратистською політикою сербського керівництва й погрозами блокади з боку боснійських хорватів.

Боснія і Герцеговина складається з двох автономних регіонів: Сербської Республіки, де домінують серби, та Федерації БіГ, де проживають боснійці та хорвати, пов'язані між собою слабким центральним урядом. На півночі є також нейтральний округ Брчко.

У передвиборчій агітації правлячих етнічних партій переважала мова ворожнечі та націоналістична риторика, яка стосувалася передусім захисту національних інтересів та критики опонентів, аніж питань робочих місць чи стрімкого зростання інфляції.

Через відсутність достовірних соцопитувань прогнозувати результати виборів важко, але аналітики схильні вважати, що націоналістичні партії сербів і хорватів збережуть перевагу. Деякі опитування, однак, свідчать, що проросійський лідер сербів Мілорад Додік, який балотується на посаду президента Сербської Республіки, може програти опозиціонерці – економістці Єлені Трівіч.

Інтрига зберігається лише серед босняків, де лідер найбільшої боснійської Партії демократичної дії (ПДД) Бакір Ізетбегович змагається за посаду члена Президії БіГ з Денісом Бечировичем із Соціал-демократичної партії (СДП), якого підтримують 11 опозиційних партій, орієнтованих на громадянське суспільство.

Хорватські партії вже попередили, що можуть заблокувати формування уряду після голосування, якщо до Президії БіГ буде обрано поміркованого Желько Комшича. Вони заявляють, що його перемога може ґрунтуватися лише на голосах більшості босняків і що вони не вважатимуть його легітимним представником Хорватії.

Читайте також: Боснія на розрив: чому політична криза дійшла до рівня, що загрожує навіть існуванню держави.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: