Зеленський і Штайнмаєр домовилися про підтримку партнерства міст і патронат над Чернігівщиною

Середа, 26 жовтня 2022, 08:55

Президент України Володимир Зеленський та президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр на зустрічі у Києві домовилися про підтримку партнерства міст та символічний патронат Штайнмаєра над відбудовою Чернігівщини.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться у комюніке Офісу президента та спільній заяві.

У ній відзначають, що муніципальні партнерства - у центрі двосторонньої співпраці України та Німеччини, і це невід’ємна складова європейського громадянського суспільства, якісного управління та демократії на місцях; що після Другої світової війни саме така низова співпраця допомогла об’єднати розділену Європу, а з початком повномасштабної війни 24 лютого партнерство між німецькими та українськими містами запрацювало з новою силою - у питаннях гуманітарної допомоги, прийому людей, що рятуються від війни, майбутньої відбудови. 

"Як президенти України та Німеччини ми з приємністю відзначаємо значний потенціал муніципальних партнерств, що існують, і закликаємо ще більше міст Німеччини та України об’єднуватися у нових партнерських відносинах. Муніципальні партнерства є міцним каналом прояву солідарності перед лицем війни, закладають основу для об’єднаного майбутнього та надсилають чіткий сигнал Москві: ваша війна нас не роз’єднає, вона нас зблизить – як німців і українців, як європейців!

Щоб надати нашому зверненню помітну та тривалу підтримку, ми, президенти України та Німеччини, беремо Українсько-німецьку мережу муніципалітетів під свій патронат. Ми заохочуємо органи місцевого самоврядування та лідерів громадянського суспільства приєднатися до мережі й налагодити співпрацю одне з одним для створення нових партнерств", - зазначають президенти. 

Окремим блоком німецьких учасників партнерств закликають сприяти майбутньому вступу України до ЄС, шляхом обміну кращими практиками й наближення до європейських стандартів. 

"З метою заохочення активної участі німецьких учасників у відбудові України Федеральний президент Штайнмаєр користується нагодою свого візиту до Чернігівської області з тим, щоб взяти на себе символічний патронат над різноманітними зусиллями Німеччини з розвитку та реконструкції у Чернігівській області. Таким чином Президент прагне заохотити нові німецько-українські громадянські та муніципальні партнерства, а також німецьку економічну участь та інвестиції в регіон, який особливо постраждав внаслідок російського вторгнення", - додають у заяві. 

Також заявляють про підготовку муніципального партнерства між Корюківкою на Чернігівщині та німецьким містом Вальдкірхен (Waldkirch im Breisgau) у землі Баден-Вюртемберг. Як зазначають у комюніке німецької сторони, мер Корюківки висловив побажання про це ще під час візиту Штайнмаєра у 2021 році, після чого питання почали обговорювати і тепер є офіційне рішення про започаткування процедур. Як зазначає німецька сторона, під час візиту Штайнмаєра Корюківці передали допомогу для підготовки до опалювального сезону. 

Як повідомлялося, також на зустрічі Зеленський просив Штайнмаєра посприяти тому, щоб Бундестаг визнав Голодомор геноцидом українського народу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: