"Україна не висуває нових умов": Кулеба виступив із заявою через ситуацію з "зерновою угодою"

Середа, 26 жовтня 2022, 12:32

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба виступив зі спеціальною заявою через ситуацію із зерновою ініціативою, наголошуючи, що затримка суден відбувається виключно через дії російської сторони.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Україна дотримується своїх зобов’язань у рамках зернової угоди. Ми хочемо, щоб вона продовжувала працювати й розширювалася. Ми хочемо, щоби увесь наш зерновий експорт міг доїхати до закордонних споживачів якнайшвидше. Ми зацікавлені у тому, щоб українське збіжжя сприяло збереженню продовольчої безпеки, зокрема в країнах Африки, Близького Сходу, Азії", - наголосив він.

Міністр зазначив, що від започаткування ініціативи і до 23 жовтня з українських портів експортували вже понад 8,5 тонн зерна. 386 судна зайшли в порти, 379 вже вирушили з вантажем. Дві третини цього збіжжя вирушили на африканські та азійські ринки, третина - до Європи. 

"Росія бреше, заявляючи, що більшість українського експорту зерна потрапляє до Європи. Ми попереджали, що, роблячи такі неправдиві заяви, Росія намагається зірвати зернову ініціативу. І саме це вони зараз роблять. Від російських дипломатів лунають нові вимоги й умови для того, щоб ініціатива продовжила функціонувати. Росія погрожує вийти з угоди задля отримання деяких політичних переваг. Вони готові відновити "голодні ігри" зі світом і їм байдуже, що це становить загрозу для тисяч родин в Азії, на Близькому Сході, в Африці. Україна не висуває жодних додаткових умов", - наголосив Дмитро Кулеба. 

Як повідомляла "Економічна правда", внаслідок того, що Росія затримує інспекції суден на вхід та вихід з українських морських портів, черга на прохід "зерновим коридором" вже перевищила 170 суден.

Читайте також на цю тему: Добрива від терористів і зерновий коридор. На Україну тиснуть, щоб дати Росії вивозити свій аміак через Одесу

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: