Додіка офіційно оголосили переможцем на виборах президента Республіки Сербської

Четвер, 27 жовтня 2022, 18:06

Центральна виборча комісія Боснії і Герцеговини в четвер оголосила Мілорада Додіка переможцем на виборах президента Республіки Сербської – сербського ентитету країни.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Радіо Свобода".

Глава ЦВК БіГ Суад Арнаутович оголосив, що після перерахунку голосів, ініційованого 10 жовтня після скарг опозиції на можливі фальшування, більшість членів проголосували за затвердження результатів.

Перерахунок "підтвердив, що кандидат Мілорад Додік, який представляє сербське населення і який лідирував на виборах, залишився лідером із найбільшою кількістю голосів", – заявив Арнаутович.

У ЦВК не розкрили нових результатів голосування на виборах після перерахунку.

Раніше найбільші опозиційні партії Республіки Сербської – Партія демократичного прогресу, Сербська демократична партія і Список "За справедливість і порядок" – заявляли про перемогу їхньої кандидатки Єлени Тривіч й зажадали перерахунку голосів.

Мілорад Додік вважається одним із наймогутніших політиків у Республіці Сербській. Відомими є його проросійськість та близькість до Владіміра Путіна. США і Велика Британія запровадили проти Додіка санкції через спроби підірвати мир і стабільність у БіГ.

Нагадаємо, що Додік в останні місяці активно висловлювався про наміри порушити питання виходу Республіки Сербської з БіГ, що б стало прямим порушенням Дейтонських угод і підірвало б мирний процес на Балканах.

Вибори в Боснії і Герцеговині, щло відбулися 2 жовтня, не змогли покласти край глибокій політичній кризі у країні, але показали, що значна частина її громадян не готові миритися із ситуацією, коли їхня країна стає інструментом для геополітичного протистояння. 

Докладніше – у статті: Вибори під тиском РФ та Туреччини: чи знайде Боснія вихід з глибокої політичної кризи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.