Прем'єр-міністри Фінляндії та Швеції запевнили у спільному вступі до НАТО

П'ятниця, 28 жовтня 2022, 17:54

Фінляндія та Швеція заявили, що мають намір одночасно приєднатися до НАТО у той час, як обидві країни поки не отримали згоду Туреччини на приєднання до Альянсу. 

Про це оголосили прем'єр-міністри двох країн під час візиту глави шведського уряду до Гельсінкі, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство Reuters.

Швеція та Фінляндія подали заявку на вступ до НАТО у травні у відповідь на вторгнення Росії в Україну.

Але вони зіткнулися з запереченнями з боку Туреччини, яка звинувачує ці дві країни у приховуванні, за її словами, бойовиків із забороненої Робочої партії Курдистану (РПК) та інших груп. Усі члени НАТО, крім Туреччини та Угорщини, вже ратифікували заявки про приєднання двох країн.

"Звичайно, для нас дуже важливо, щоб Фінляндія та Швеція вступили в НАТО разом", - заявила журналістам прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін. 

Вона додала, що нещодавно обговорювала занепокоєння Туреччини з її президентом Реджепом Таїпом Ердоганом у Празі.

"Він заявив… що не так багато питань, коли йдеться про Фінляндію, але є кілька питань, коли йдеться про Швецію", - сказала вона.

Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон, який обійняв посаду минулого тижня,  зустрінеться з Ердоганом в Анкарі найближчим часом. За його словами, він не стурбований тим, що Швеція відстане від Фінляндії.

У середу Крістерссон провів першу розмову з Ердоганом і заявив, що готовий виконати умови вступу в НАТО.



Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: