Косово відтермінувало рішення про обов’язкову перереєстрацію номерів авто

Субота, 29 жовтня 2022, 10:47

Влада частково визнаного Косова погодилася не запроваджувати нові права, пов’язані із перереєстрацією сербських автомобільних номерів на косовські, з 1 листопада.

Про це повідомило агентство AP, пише "Європейська правда".

Очевидно, влада Косова піддалася міжнародному тиску та пом’якшила своє рішення, щоб уникнути заворушень сербської меншини через це питання.

Після зустрічі в п’ятницю з послами США та чотирьох європейських країн - Франції, Німеччини, Італії та Сполученого Королівства - прем’єр-міністр Альбін Курті сказав, що влада вирішила "краще" запропонувати інші можливості.

Зокрема, у перші три тижні листопада власникам транспортних засобів з нелегальними номерами будуть лише оголошувати догани або попередження. 

Наступні два місяці їх штрафуватимуть, а ще три місяці, до 21 квітня, діятимуть так звані пробні номери.

США закликали Косово перенести рішення про обов’язкову перереєстрацію номерів авто

"Після 21 квітня пробних номерних знаків не буде, тому що в Республіці Косово не можуть бути інші номерні знаки", - додав Курті.

Речник Державного департаменту США Нед Прайс заявив, що це рішення відповідає інтересам досягнення прогресу в діалозі щодо нормалізації відносин Косова та Сербії.

З 1 листопада Косово планувало запровадити обов’язкову перереєстрацію всіх автомобільних номерів на власні. Це рішення впливає на косовських сербів, що досі користуються сербськими номерами авто й так подорожують через адміністративний кордон із Сербією.

Нагадаємо, наприкінці липня на кордоні Сербії та частково визнаного Косова виник конфлікт у зв’язку із запровадженням нових правил перетину кордону – необхідності отримувати тимчасовий документ для сербів і обов’язкової реєстрації косовських автомобільних номерів.

За наполягання США і ЄС Косово відтермінувало нові правила на місяць, а пізніше досягло компромісу із Сербією щодо тимчасових посвідчень особи для косовських сербів. Водночас рішення про автомобільні номери було перенесене на 1 листопада – тут компромісу Приштина й Белград так і не досягли.

Читайте також: Балкани уникли війни: хто виграв і хто програв від компромісу Сербії та Косова.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: