Словаччина звинуватила Чехію у порушенні Шенгенського кодексу

Субота, 29 жовтня 2022, 14:56

Словаччина вважає продовження чеською стороною перевірок на словацько-чеському кордоні порушенням Шенгенського кодексу про кордон.

Про це заявив журналістам міністр внутрішніх справ Словаччини Роман Микулець, пише "Європейська правда" з посиланням на Czech Radio

"У документі зазначено, що запровадження внутрішнього прикордонного контролю має бути останнім, а не першим рішенням, і прийматись лише після того, як будуть вичерпані всі інші можливості. Ми вважаємо, що ці можливості досі не вичерпані", - сказав Микулець, за словами якого між Словаччиною та Чехією продовжуються переговори щодо цього питання.

Австрія цьогоріч затримала 500 контрабандистів мігрантів у рамках спецоперації 

"З нашого боку немає порушення Шенгенського кодексу. Розширення контролю відбувається точно у рамках міжнародних правил", - відреагував на висловлювання свого словацького колеги чеський глава МВС Віт Ракушан. 

"Це боротьба не зі словаками, а насамперед із контрабандистами, які нелегально наживаються на людських стражданнях", - зазначив міністр внутрішніх справ Чехії.

Він додав, що у ході перевірок чеські поліцейські, митники та солдати затримали близько 60 осіб.

В уряді Чехії раніше заявили, що планують продовжити дію перевірок на кордоні з Словаччиною і після 28 жовтня.

Нагадаємо, перевірки буди введені через різке збільшення кількості мігрантів, в основному з Сирії, які намагалися використовувати Чехію як транзитну країну на шляху до Німеччини. 

Ці мігранти потрапляють в ЄС через Сербію та Угорщину. Через це в ЄС не виключають навіть відмову безвізу для Сербії, якщо Белград не вживатиме рішучих кроків для протидії нелегальній міграції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: