Путін вже натякає на повернення РФ до "зернової угоди", але боїться України

Понеділок, 31 жовтня 2022, 23:16

Президент Росії Владімір Путін у понеділок заявив, що причиною призупинення участі Москви в "зерновій угоді" стала загроза з боку України, і лише в разі гарантій безпеки в Чорному морі вона може переглянути це рішення.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Ми не говоримо, що ми припиняємо свою участь у цій операції. Ні, ми говоримо про те, що ми призупиняємо", – сказав Путін на брифінгу для журналістів, який транслювався на сайті Кремля.

"Одним з організаторів цієї роботи був генеральний секретар ООН, і співробітники ООН беруть активну участь у цій роботі, за що ми їм вдячні, безумовно. Але нехай тоді вони проведуть роботу з Україною, і Україна повинна гарантувати, що загроз для цивільних судів і для судів забезпечення Росії створюватися не буде", – додав він.

Раніше аналогічну позицію висловило й російське міністерство оборони, яка чекає від України прийняття "додаткових зобов'язань не використовувати цей маршрут ("зерновий коридор") у військових цілях".

ООН спростувала брехню РФ про причетність "зернового коридору" до атаки на російські кораблі

Водночас ООН не вважає, що призупинення Росією участі в "зерновій угоді" означає втрату нею чинності, й інспектори ООН продовжать перевірку суден, що транспортують збіжжя з українських портів.

Нагадаємо, 29 жовтня Росія заявила, що зупиняє участь у реалізації "зернової угоди" нібито через "теракт" у Севастопольській бухті в суботу вранці. У Міноборони РФ заявили, що ціллю атаки у Севастопольській бухті стали кораблі Чорноморського флоту, які нібито були задіяні у забезпеченні безпеки зернового коридору.

Як писала ЄП у своїй статті, "зернова угода", може працювати навіть без участі російської сторони, якщо на це буде воля президента Туреччини Ердогана, і реалізація цього сценарію вже розпочалася.

Читайте детальніше про те, чи є шанс зберегти зерновий коридор після російської істерики.

Дивіться також нове відео "ЄвроПравди": Зернова угода без РФ? Вже працює - кораблі пішли! Чи дотисне Туреччина?

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.