МАГАТЕ провело першу ротацію своєї місії на ЗАЕС

П'ятниця, 7 жовтня 2022, 17:44

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) в п’ятницю підтвердило першу ротацію своєї місії на Запорізькій атомній електростанції, анонсовану раніше генеральним директором Рафаелем Гроссі.

Як передає "Європейська правда", таке МАГАТЕ повідомила у Twitter.

"Генеральний директор МАГАТЕ підтвердив завершення першої ротації місії МАГАТЕ з підтримки та допомоги Запорізькій АЕС в Україні. Зараз на станції працює нова посилена команда експертів МАГАТЕ з фізичної ядерної безпеки, захищеності та гарантій", – йдеться в повідомленні.

Гроссі додав, що місія продовжить надавати підтримку створенню зони ядерної безпеки довкола території ЗАЕС.

Напередодні гендиректор МАГАТЕ анонсував збільшення місії на ЗАЕС із двох до чотирьох людей, які будуть змінюватися кожні три-чотири тижні, а також підкреслив, що станція попри намагання РФ залишається українською.

Протягом цього тижня Гроссі перебуватиме в Києві, а пізніше вирушить до Росії, де продовжить переговори, спрямовані на "якнайшвидше узгодження та запровадження зони ядерної та фізичної ядерної безпеки навколо Запорізької АЕС".

Нагадаємо, ситуація на ЗАЕС опинилася у центрі уваги з початку серпня, коли російські військові почали обстріли станції. Росія відкинула заклики про демілітаризацію атомної станції, під приводом, що має "захищати її" від провокацій, та звинувачує в обстрілах Україну.

Після нетривалої місії на ЗАЕС експерти МАГАТЕ представили звіт, у якому підтвердили, що Росія розмістила "військовий персонал, транспортні засоби та обладнання в різних місцях станції. А рада керуючих Агентства ухвалила резолюцію із вимогою до Росії припинити окупацію Запорізької атомної електростанції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: