У Латвії з літа демонтували 120 об’єктів, що прославляли радянську владу

Понеділок, 14 листопада 2022, 14:47

У Латвії у встановлений строк до 15 листопада знесли всі об’єкти, які прославляли радянську владу і підлягали демонтажу.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал Delfi.

За інформацією, наданою самоврядуваннями Латвії, всі 69 об'єктів, які підлягали демонтажу за постановою уряду, були демонтовані у встановлений термін - до 15 листопада. Майже стільки ж, 55 об'єктів, муніципалітети знесли за власною ініціативою.

Деякі самоврядування продовжать демонтаж і після 15 листопада, тому кількість знесених об'єктів може зрости, зазначив представник Управління спадщиною національної культури (NKMP) Яніс Асаріс.

У міністерстві культури нагадують, що всі 69 об'єктів, які підлягали знесенню, а також об'єкти, які самоврядування вирішило знести за власною ініціативою, не були встановлені в місцях поховання солдатів.

Щоб повернути до 50% коштів, витрачених на знесення об'єктів, до 22 листопада самоврядування мають подати відповідний запит через електронну систему Держкаси.

До 1 грудня міністерство культури зробить запит про компенсацію до міністерства регіонального розвитку та довкілля (VARAM), а воно компенсує витрати самоврядувань у порядку, встановленому нормативними актами, з коштів бюджету на непередбачувані випадки.

2 листопада уряд також ухвалив рішення виділити до 123 019 євро з бюджету на непередбачувані випадки, щоб NKMP і товариство Латвійського музею окупації могли покрити витрати, пов'язані з оцінкою, документуванням і збереженням фрагментів знесених об'єктів.

Влітку Сейм Латвії ухвалив закон "Про заборону експонування об'єктів, що прославляють радянський і нацистський режими, та їх демонтаж на території Латвійської Республіки", який передбачає, що об'єкти, які прославляють тоталітарні режими, мають бути демонтовані до 15 листопада.

Минулого тижня у латвійському місті Резекне демонтували пам'ятник радянським солдатам, відомого як "Альоша".

Крім того, пам'ятник у Парку Перемоги у Ризі було знесено у серпні цього року. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.