Португалія обговорює скасування програми "золотих віз"

Середа, 2 листопада 2022, 17:46

Прем’єр-міністр Португалії Антоніу Кошта в середу заявив, що уряд країни оцінює можливість припинення програми "золотих віз", яка дозволяє отримати дозвіл на проживання та вільне пересування по всій Шенгенській зоні в обмін на інвестиції.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Publico.

"Є програми, які ми зараз переглядаємо, і одна з них – це програма "золотих віз", яка, напевно, вже виконала ту функцію, яку вона повинна була виконати, і, мабуть, більше не є виправданою", – сказав Кошта наприкінці двогодинного візиту до Лісабона в середу вранці.

Він, однак, не надав жодних подробиць щодо того, коли може бути ухвалене відповідне рішення – лише підкреслив, що уряд здійснює оцінку "і, таким чином, висуваються всі гіпотези. Після завершення оцінки ухвалюються рішення і гіпотези стають рішеннями".

Португалія з лютого отримала 10 запитів на "золоті візи" від росіян – відмовила всім

Програма "золотих віз" у Португалії була запроваджена у 2012 році. Вона передбачає надання посвідки на проживання в країні тим, хто інвестує понад 280 тисяч євро в нерухомість чи не менш як 250 тисяч євро у мистецтво, створить щонайменше 10 робочих місць чи вкладе в португальську економіку 1,5 мільйона євро або більше.

Ця схема була популярною серед інвесторів із таких країн, як США, Китай та Австралія, які зі статусом резидента отримували доступ до шенгенських віз і вигідної купівлі нерухомості.

Ще в березні Португалія вирішила призупинити видачу "золотих віз" для громадян Росії та Білорусі у зв’язку з повномасштабною війною в Україні, але це не перешкоджало їм подавати такі заявки протягом року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: