Президент Латвії офіційно номінував чинного прем’єра на пост глави уряду

Вівторок, 22 листопада 2022, 12:08

Президент Латвії Егілс Левітс офіційно номінував чинного прем'єр-міністра Кріш'яніса Каріньша на посаду глави наступного уряду.

Про це Левітс повідомив на пресконференції, додавши, що відповідний документ буде підписано протягом дня, передає "Європейська правда" з посиланням на портал Delfi..

Фактично Каріньш, хоча й не був офіційно номінований на посаду, займався формуванням нової коаліції вже з початку жовтня - коли стали відомі підсумки виборів. Представлена прем'єром партія "Нова Єдність" посіла перше місце на виборах (26 зі 100 мандатів у 14-му Сеймі) і взяла на себе ініціативу щодо формування уряду.

Левітс дав зрозуміти тоді, що номінує прем'єра, коли стане зрозуміло, що коаліція складеться.

На першому етапі коаліційних переговорів ішлося про створення уряду силами чотирьох політичних сил - "Нової Єдності" (26), "Об'єднаного списку" (15), Національного об'єднання (13) і "Прогресивних" (10). На включенні до коаліції "Прогресивних" наполягала "Нова Єдність", однак через ідеологічні заперечення з боку "Об'єднаного списку" і Нацоб'єднання було вирішено формувати Кабінет міністрів із трьох партій.

Сумарно у "Нової Єдності", "Об'єднаного списку" і Нацоб'єднання в Сеймі є більшість - 54 голоси. Трьом політичним силам на цьому етапі вдалося підписати меморандум про співпрацю, а також обрати президію Сейму - новим спікером став Едвардс Смілтенс ("Об'єднаний список").

Найближчими днями Сейм сформує профільні комісії та обере голів.

Наразі між трьома політичними силами тривають переговори про текст урядової декларації. Ймовірно, у новому уряді з'явиться нове відомство - міністерство клімату та енергетики. Під час переговорів йшлося і про створення посад віцеміністрів - на цьому наполягав "Об'єднаний список".

У разі, якщо коаліція зуміє домовитися і уряд буде створено, Кріш'яніс Каріньш очолить Кабінет міністрів уже вдруге. Перший уряд Каріньша було затверджено після виборів до 13-го Сейму і він пропрацював весь термін повноважень парламенту минулого скликання.

Нагадаємо, за результатами парламентських виборів у Латвії, що відбулися 1 жовтня, перемогу здобули переважно представники консервативних та ліберальних сил.

Натомість проросійська партія "Злагода", яка минулого разу була на першому місці з результатом у майже 20%, не потрапила в Сейм узагалі. Як наслідок, майже все її керівництво склало повноваження.

Читайте також: Програш росіян та нова коаліція: чим завершилися вибори у Латвії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: