Литва проти запропонованої Єврокомісією стелі цін на газ

Четвер, 24 листопада 2022, 16:51

Литву не влаштовує представлена цього тижня Європейською комісією пропозиція щодо верхньої межі цін на природний газ. 

Про це заявив президент країни Гітанас Науседа, пише "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

"Запропоноване рішення не задовольняє, тому що воно не допоможе захиститися від піку, який ми мали в минулому", - сказав Науседа на спільній пресконференції з президентом Румунії Клаусом Йоганнісом у Вільнюсі. 

Єврокомісія офіційно представила пропозицію щодо верхньої межі ціни на газ

"Запропоновані умови дуже ускладнюють можливість скористатися ними", - додав він.

Раніше цього тижня Європейська комісія встановити граничну ціну на газ у розмірі 275 євро за мегават-годину для контрактів TTF на місяць уперед.

Проте обмеження діятиме лише в тому випадку, якщо ціни перевищать цей рівень протягом двох тижнів, а ціна TTF на скраплений природний газ буде вищою за 58 євро протягом десяти днів протягом двотижневого періоду.

Експерти зазначають, що обмеження навряд чи спрацює з огляду на те, що ліміт у 275 євро був перевищений лише на кілька днів поспіль навіть на піку цін на газ наприкінці серпня.

Науседа зазначив, що "ринок менш оптимістично відреагував на останні пропозиції..., ніж на рішення Європейської ради".

"Для мене це сигнал про те, що ми повинні шукати більш ефективні способи допомогти державам-членам пережити важку зиму, що настане", - сказав він.

Науседа зазначив, що очікує на покращення пропозицій Єврокомісії під час позачергової зустрічі міністрів енергетики ЄС у четвер.

Нагадаємо, міністри енергетики країн Євросоюзу не домовилися щодо встановлення верхньої межі ціни на російську нафту і проведуть нову зустріч у грудні.



Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.