Норвегія вперше купує ПЗРК у Польщі

Вівторок, 29 листопада 2022, 18:41

Норвезьке агентство оборонної техніки (NDMA) у вівторок підписало контракт із польською компанією Mesko на постачання переносних зенітно-ракетних комплексів (ПЗРК) "Перун" вартістю близько 350 мільйонів норвезьких крон (35 мільйонів доларів).

Як повідомляє "Європейська правда", про це агентство оголосило у пресрелізі.

Робота над закупівлею ПЗРК розпочалася восени 2021 року і відтоді пройшла через два раунди тендерів. Контракт із Mesko став першим випадком, коли Норвегія вирішила закупити ці зенітно-ракетні комплекси в Польщі.

Перші поставки ПЗРК "Перун" розпочнуться вже у 2023 році. Вони здатні здійснювати вогонь ракетами з тепловим наведенням по безпілотниках, вертольотах та літаках з рівня землі на висоті до 4000 метрів.

Як зазначають у Норвезькому агентстві оборонної техніки, "Перун" доповнить нові засоби протиповітряної оборони сухопутних військ NASAMS та бойові літаки F-35.

"Разом з іншими спроможностями норвезьких збройних сил, "Перун" слугуватиме фактором стримування для будь-якого майбутнього супротивника, якому тепер доведеться мати справу з широким спектром оборонних систем", – каже генеральний директор NDMA Гро Єре.

ПЗРК "Перун" – це переносний зенітно-ракетний комплекс польського виробництва, призначений для боротьби з низьколітаючими цілями: літаками, гелікоптерами та безпілотними літальними апаратами. Був створений на базі комплексу "Грім", який своєю чергою базувався на радянських ПЗРК "Ігла".

"Перун" є складовою польської системи протиповітряної оборони, в яку нещодавно також були інтегровані американські зенітно-ракетні комплекси Patriot.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.