Нацасамбея Франції обрала покарання депутату за расистську ремарку у залі

оновлено
П'ятниця, 4 листопада 2022, 17:38

Національна асамблея - нижня палата парламенту Франції - підтримала покарання найсуворішою дисциплінарною санкцією депутата від правопопулістського "Національного об’єднання" Грегуара де Фурна за його расистську ремарку під час засідання у четвер.

Про це повідомляє Le Figaro, пише "Європейська правда". 

Регламентний комітет Нацасамблеї за підсумками розгляду питання запропонував покарати де Фурна найсуворішою санкцією, що передбачає заборону з’являтися у парламенті протягом 15 сесійних днів та позбавлення половини депутатської зарплати у наступні два місяці. Одразу після цього депутати голосуванням у залі підтримали пропозицію.

Перед тим кілька сотень людей зібралися перед будівлею Національної асамблеї, щоб висловити солідарність з темношкірим депутатом "Нескореної Франції", під час виступу якого пролунали слова де Фурна. Підтримати Карлоса Мартена Більонго прийшли його однопартійці, інші члени коаліції та звичайні громадяни з прапорами Франції, яких обурив інцидент. 

З юридичної точки зору наслідки для Фурна неможливі. Хоча французьке законодавство передбачає покарання за расистські висловлювання, парламентар захищений своїм депутатським імунітетом і в залі має повну свободу слова. 

Нагадаємо, 3 листопада Нацасамблея достроково закрила годину запитань до уряду після расистської ремарки депутата від правопопулістського  "Національного об’єднання". Під час виступу Більонго, який говорив про човен з мігрантам, що застрягли у Середземному морі, Грегуар де Фурна гучно сказав "Нехай повертаються/повертається до Африки".

Через майже повну співзвучність займенника та дієслова в однині й множині ця фраза могла адресуватися як мігрантам, так і депутату Більонго. Згодом, захищаючись, де Фурна наполягав, що говорив саме про мігрантів, а не колегу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: