Рахунки за електроенергію в Європі б'ють рекорди, незважаючи на держпідтримку

Понеділок, 7 листопада 2022, 11:54

Європейські домогосподарства платять за електрику та природний газ більше, ніж будь-коли, навіть попри те, що уряди витрачають мільярди на захист споживачів від енергетичної кризи.

Про це пише Bloomberg, повідомляє "Європейська правда".

Середня роздрібна ціна на газ у Європейському Союзі та Великій Британії в жовтні становила майже 18 євроцентів за кіловат-годину, що вдвічі більше, ніж у тому ж місяці минулого року, за даними енергетичної консалтингової компанії VaasaETT Ltd.

У жовтні ціна на газ у Європі зросла на 67% до 36 євроцентів за кіловат-годину. Вартість електроенергії для домашніх господарств злетіла на 67% до 36 євроцентів за кіловат-годину.

Ці дані наводяться на тлі того, що за останній рік уряди країн ЄС зобов'язалися виділити понад 550 мільярдів євро на захист громадян і підприємств від різкого зростання цін на електроенергію.

За словами Філіпа Льюїса, головного виконавчого директора консалтингової компанії, розташованої в Гельсінкі, якби країни не надали таку підтримку, то рахунки домогосподарств, найімовірніше, були б ще вищими.

У місячному обчисленні середній питомий тариф на електроенергію в жовтні зріс на 3,4%, а на газ - на 2,5%. Найбільше місячне зростання відбулося в Дубліні, де тарифи на електроенергію зросли на 44%, а середня ціна на газ у Римі злетіла на 97%.

У жовтні не по сезону тепла погода стала полегшенням як для споживачів, так і для урядів: менше людей увімкнули опалення. Однак ціни зростатимуть у міру того, як Європа заглиблюватиметься в зиму, що може створити майбутні проблеми для політичних лідерів, які намагалися штучно знизити ціни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.