Польща побудує базу для Військово-повітряних сил США в Повідзі

Понеділок, 7 листопада 2022, 17:26

Уряд Польщі профінансує розширення інфраструктури для авіації й особового складу бойової бригади Військово-повітряних сил США, що дислокуються в селі Повідз у центрально-західній частині країни як сили НАТО.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на PAP, про це в понеділок оголосив віцепрем’єр, міністр оборони Польщі Маріуш Блащак.

"Це ще один візит, результатом якого є започаткування чергової інвестиції на базі повітряних сил США в Повідзі", – сказав він.

Зокрема протягом найближчих кількох років для американських гелікоптерів Apache буде побудована база "у вигляді, з одного боку, ангарів, складів, а з іншого боку – паливної бази, щоб вони могли діяти з Повідзі й таким чином підтримувати польські сили і сили Північноатлантичного Альянсу".

Польський віцепрем'єр додав, що будівництво складу боєприпасів у Повідзі розпочалося у червні 2022 року, а тому, за його оцінкою, база є "військовим комплексом, який готовий підтримувати польські війська, сили НАТО на східному фланзі Північноатлантичного альянсу".

Як нагадав посол США в Польщі Марк Бжезинський, присутній на церемонії, на польській території зараз перебувають понад 10 тисяч американських військовослужбовців. Серед іншого, в Познані війська США перебувають на постійній основі.

Про будівництво бази в Повідзі стало відомо ще у 2019 році, але тоді передбачалося, що вона буде профінансована за рахунок НАТО.

Нагадаємо, наприкінці червня на полях саміту НАТО президент США Джо Байден оголосив про суттєве посилення американської присутності у Європі у зв’язку з російською загрозою.

У Білому домі нещодавно підтвердили, що додаткові сили США, розгорнуті Польщі у зв'язку з повномасштабним вторгненням Росії в Україну, залишаться на східному фланзі НАТО в осяжному майбутньому.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: