Китай скасував відеозвернення президента Євроради на відкритті великої торгової виставки

Вівторок, 8 листопада 2022, 09:49

Китайська влада, відповідальна за проведення великої торгової виставки в Шанхаї, скасувала виступ голови Європейської ради Шарля Мішеля на церемонії відкриття.

Про це пише Reuters, повідомляє "Європейська правда".

Попередньо записане відео Мішеля мало стати одним із кількох виступів світових лідерів і голів міжнародних організацій, включно з головою КНР Сі Цзіньпіном, на відкритті Китайської міжнародної імпортної виставки (CIIE) минулої п'ятниці.

Дипломати в коментарі агентству сказали, що вони здивовані тим, що промову було видалено.

"Президент Мішель був запрошений виступити на 5-му форумі Hongqiao Forum/CIIE в Шанхаї. На прохання китайської влади ми справді надали заздалегідь записане повідомлення, яке зрештою не було показано", - сказав Баренд Лейтс, прессекретар Мішеля.

Ніхто з міністерства закордонних справ Китаю або співорганізаторів виставки, міністерства торгівлі Китаю та уряду міста Шанхая, не відповів на прохання про коментар.

Серед інших високопоставлених осіб, які виступили на церемонії після лідера Китаю, були директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду, генеральний директор Всесвітньої торгової організації та президенти Індонезії, Шрі-Ланки та Білорусі, згідно з офіційним сайтом виставки.

Згідно з витягами з виступу президента Європейської ради, наданими європейським дипломатам, він мав піддати різкій критиці "незаконну війну Росії проти України" і заявити, що Європа виносить із неї "важливі уроки".

За словами Мішеля, Європа надмірно залежить від Росії в поставках викопного палива, що призводить до торгового дисбалансу.

Мішель також збирався закликати Китай зробити більше для того, щоб покласти край кровопролиттю в Україні.

"Китай повинен зіграти свою роль у використанні свого впливу, щоб зупинити жорстоку війну Росії... через ваше так зване "безлімітне" партнерство з Росією", - мав сказати Мішель, посилаючись на пакт, про який Сі Цзіньпінь і Путін оголосили в Пекіні перед початком війни.

Китай послідовно відмовляється критикувати агресію Росії за військове вторгнення.

Очікується, що Сі Цзіньпінь та Мішель візьмуть участь і зустрінуться на саміті глав держав Групи двадцяти (G20) на Балі наступного тижня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.