Глава МЗС Латвії розкритикував мера Даугавпілса, який назвав Крим частиною РФ

Вівторок, 8 листопада 2022, 14:17

Глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс звернувся з офіційним листом до мера другого за величиною міста Даугавпілса Андрейса Елксніньша щодо його заяв про війну Росії в Україні, які не відповідають зовнішньополітичним позиціям Риги.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться у повідомленні латвійського МЗС.

"Міністр закордонних справ наголошує, що всі латвійські посадові особи повинні поважати зовнішньополітичні позиції Латвії, а також закликає Андрейса Елксніньша як посадову особу латвійського самоуправління суворо їх дотримуватися і бути точним у своїх висловлюваннях з питань зовнішньої політики, висловлюючи ці позиції чітко і недвозначно", - йдеться у повідомленні. 

У листі міністр підкреслив, що Латвія категорично засуджує невиправдану, незаконну та неспровоковану військову агресію Росії проти України.

"Латвія послідовно і однозначно визнає незалежність і суверенітет України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Фейкові референдуми, проведені Росією у 2014 та 2022 роках, та їхні результати на окупованих територіях України є незаконними і не відображають волю українського народу. Латвія рішуче засуджує і не визнає незаконну анексію цих територій Росією. Запорізька, Донецька, Луганська та Херсонська області, а також Крим і Севастополь є міжнародно визнаними територіями України", - наголосили в МЗС Латвії.

У листі міністра висловлюється переконання, що Україна, як і будь-яка країна, має законне право на самооборону і має право відновити свою територіальну цілісність у межах міжнародно визнаних кордонів військовою силою.

Рінкевичс особливо підкреслив, що латвійський уряд, муніципалітети, неурядовий сектор, бізнесмени та суспільство надають всіляку підтримку Україні, щоб вона перемогла у цій несправедливо розпочатій Росією війні.

Як повідомлялося, Андрейс Елксніньш на запитання про Крим відповів, що "Крим є частиною Російської Федерації". Після зауваження, що майже вся міжнародна спільнота не визнала окупацію півострова, він відповів, що це так, але "неможливо розділяти факти, що його включили до складу РФ, та що увесь світ продовжив після того співпрацювати з Росією".  

Відповідаючи на питання про відповідальність Росії за вбивства цивільних у Бучі, мер сказав, що "за все, що сталося, відповідальні і Росія, і Україна, і США". Елксніньш також вважає, що  у війні винний "програш дипломатії".

В українському МЗС у відповідь на це заявили, що Елксніньш виправдовує злочини Росії в Україні. 

Речник МЗС Олег Ніколенко, однак, зазначив, що "висловлювання цього маргінального діяча не відображають ані офіційної позиції дружньої для нас Латвії, ані поглядів абсолютної більшості латвійців, які не лише щиро співчувають, але й активно допомагають Україні в її боротьбі проти російської агресії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: