У Латвії домовились про новий уряд, прем'єр і глава МЗС зберегли посади

Середа, 14 грудня 2022, 16:38

У Латвії три партії-переможці парламентських виборів – "Нова Єдність", "Об'єднаний список" і "Національне об'єднання" – у середу вранці підписали договір про утворення коаліції.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

Сумарно коаліція матиме 54 зі 100 голосів у Сеймі (парламенті). Прем’єр-міністром залишається лідер "Нової Єдності" Кріш’яніс Каріньш, його однопартієць Едгарс Рінкевичс зберігає посаду міністра закордонних справ. Новим міністром оборони замість Артіса Пабрікса стане Інара Мурнієце з правого "Національного об’єднання".

Зони відповідальності в уряді Латвії поділені пропорційно між партіями. У "Нової Єдності", що має в Сеймі 26 депутатів, – прем'єр і шість міністрів, в "Об'єднаного списку" (15) – чотири міністри й спікер Сейму, у "Нацоб'єднання" (13) – чотири міністри.

У коаліційному договорі зафіксовані теми й законопроєкти, щодо яких партнери мають різні думки і можуть голосувати по-різному (це стосується насамперед поняття "сім'я" й ставлення до цивільного партнерства).

У Латвії партії нової коаліції "на фінішній прямій" до формування уряду 

Передбачається, що політики, які входять до складу уряду – як прем'єр, так і міністри, – зобов'язані висловлювати єдину позицію з усіх питань зовнішньої політики, узгоджену кабінетом міністрів.

Також договір дає більші повноваження прем'єр-міністру щодо звільнення міністрів і пов'язує коаліційною дисципліною всі три партії – фактично вони не можуть підтримувати в Сеймі опозиційні ініціативи.

Нагадаємо, за результатами парламентських виборів у Латвії, що відбулися 1 жовтня, перемогу здобули переважно представники консервативних та ліберальних сил.

Натомість проросійська партія "Злагода", яка минулого разу була на першому місці з результатом у майже 20%, не потрапила в Сейм узагалі. Як наслідок, майже все її керівництво склало повноваження.

Раніше політсили підписали меморандум про співпрацю, а також обрали президію Сейму - новим спікером став Едвардс Смілтенс ("Об'єднаний список"). 

Читайте також: Програш росіян та нова коаліція: чим завершилися вибори у Латвії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.