Грузія, Азербайджан, Угорщина та Румунія підписали угоду для постачання електроенергії в ЄС

Субота, 17 грудня 2022, 15:12

Грузія, Азербайджан, Румунія та Угорщина підписали в суботу проєкт з прокладання підводного кабелю для передачі азербайджанської електроенергії через Чорне море.

Про це пише видання "Грузия Online", повідомляє "Європейська правда".

Церемонія підписання відбулася в Румунії, у палаці Котрочень. Документ підписали прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі, президент Азербайджану Ільхам Алієв, прем'єр-міністр Румунії Ніколає Чуке і прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. 

На церемонії була присутня президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Майже 1200-кілометровий кабель транспортуватиме електроенергію з Азербайджану та Грузії до Румунії та Угорщини. Проєкт має бути завершено протягом шести років.

Проєкт є частиною прагнення Європейського Союзу зменшити залежність від російських енергоносіїв.

Підписаний документ базується на взаємному інтересі чотирьох країн, який охоплює консолідацію національної та регіональної енергетичної безпеки і зв'язків у Чорноморському басейні, диверсифікацію джерел поставок, збільшення капіталізації потенціалу виробництва поновної енергії в Каспійському регіоні та збільшення частки поновлюваної енергії.

Чотиристороння міжурядова угода передбачає реалізацію проєкту підводного кабелю між Румунією та Азербайджаном через Грузію і Чорне море для транспортування електроенергії з відновлюваних джерел.

Проєкт підводного кабелю електропередачі через Чорне море є частиною угоди в галузі енергетики між Європейською комісією та Азербайджаном, і водночас є флагманським проєктом для Грузії в рамках стратегії ЄС "Глобальні ворота".

Президент Азербайджану Ільхам Алієв раніше заявляв, що Баку збирається постачати на міжнародні ринки 157 ГВт електроенергії через Грузію.



Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: