США наклали санкції на нових посадовців Ірану за придушення протестів і перші страти

Четвер, 22 грудня 2022, 13:57

Мінфін США оголосив санкції проти ще двох іранських посадовців та однієї компанії у зв’язку з жорстким придушенням протестів та першими стратами протестувальників.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Під санкції потрапили генпрокурор Ірану Мохаммад Джафар Монтазері та компанія Imen Sanat Zaman Fara, яку вважають виробником значної частки спецзасобів, які іранські силовики застосовують для придушення протестів.

Це також два регіональних очільники Корпусу вартових ісламської революції - у Тегерані та Курдистані. 

Також покарали санкціями двох топ-представників парамілітарної організації "Басідж", що має функції, близькі до поліцейських, та контролюється Корпусом вартових ісламської революції. Один з них, Мослем Моеїн, очолює кібервідділ структури, що займається у тому числі контролем дій іранців онлайн і цензурою. Він закликає до створення в Ірані замкненої інтернет-мережі, щоб повністю контролювати онлайн-простір і відрізати іранцям доступ до світової мережі. Другий з "Басіджа" - заступник координатора Хуссейн Маруфі. 

Останніми тижнями в Ірані продовжилися репресії проти учасників протестів і стало відомо про перші дві страти протестувальників, одна з них була публічною. 

Нагадаємо, протести спалахнули 16 вересня через смерть 22-річної Махси Аміні, затриманої поліцією моралі за нібито неправильне носіння хіджабу. Лише за перший місяць загинули щонайменш десятки людей, у тому числі неповнолітні дівчата. Деякі правозахисні організації нарахували вже сотні загиблих.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.