У РНБО розповіли про те, як союзники України ведуть облік переданої зброї

Четвер, 22 грудня 2022, 17:37

Для контролю за озброєнням, яке Захід постачає Україні, існує логістичне програмне забезпечення, яке використовують також Сполучені Штати й Велика Британія.

Про це в коментарі "Укрінформу" сказав радник секретаря Ради нацбезпеки і оборони, колишній перший заступник гендиректора "Укроборонпрому" Сергій Омельченко, пише "Європейська правда".

"Україна спільно із США та Великою Британією використовують логістичне програмне забезпечення, що фіксує кожен зразок озброєння, який надходить. Контролюються канали, якими надходить озброєння, місце, куди воно постачається, де зберігається та де використовується", – пояснив Омельченко.

Він додав, що Європейський Союз також створює механізми контролю за озброєнням, а Україна з партнерами дзеркально відслідковують усі види озброєнь і боєприпасів, що надсилаються.

За словами радника секретаря РНБО, заяви РФ про нібито продаж Україною західного озброєння – це чітко спрямована інформаційна операція: "Цей наратив вони просувають уже не вперше, але підтверджень цієї інформації ще не було, а вона завжди спростовується".

США не виявили ознак потрапляння зброї в Україні не в ті руки – Пентагон

На початку листопада в Пентагоні повідомили, що невелика кількість американських військових почала проводити інспекції в Україні, щоб переконатися, що Збройні Сили належним чином обліковують зброю, надану Заходом.

Про перебування американських військових в Україні стало відомо після оголошення Державним департаментом США плану, спрямованого на те, щоб західна зброя, надана Україні, не потрапила до рук російських військ чи їхніх найманців.

Конгресмени давно висували претензії до Білого дому через недостатню прозорість у звітуванні про мільярдні витрати на військову допомогу Україні. Адміністрація Джо Байдена неохоче розповідала про це через побоювання, що це може наштовхнути контрабандистів на потенційні методи ухилення від сплати податків.

Сполучені Штати виділили вже майже 22 мільярди доларів на військову допомогу Україні з моменту вторгнення російських військ в країну в лютому, і Вашингтон хоче переконатися, що вони не будуть використані не за призначенням.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: