Польща подала до суду на ЄС через стягнення штрафу у суперечці щодо верховенства права

П'ятниця, 23 грудня 2022, 12:16

Польща подала скаргу на Єврокомісію до Суду ЄС, щоб зупинити щоденний штраф у розмірі 1 млн євро, який був накладений в рамках суперечки про польську судову реформу.

Про це пише Bloomberg, повідомляє "Європейська правда".

Уряд у Варшаві вважає, що штраф, який виріс до більш ніж 400 мільйонів євро, повинен бути скасований, оскільки він виконав наказ Суду ЄС про розпуск так званої дисциплінарної палати для суддів, заявив міністр європейських справ Шимон Шинковський вель Сек.

Цей крок знаменує нову ескалацію напруженості у відносинах між Польщею та ЄС у сфері верховенства права. Крім того, розбіжності всередині правлячої коаліції заважають уряду виконати угоду, укладену з Брюсселем, яка відкрила б шлях до виділення 35,4 мільярда євро постпандемічної допомоги.

"Дисциплінарна палата Верховного суду була ліквідована, і положення, які викликали сумніви у Європейської комісії та Суду ЄС, перестали застосовуватися", - сказав Шинковський.

Минулого місяця Польща попросила комісію зупинити дію штрафу з 15 липня після того, як парламент прийняв зміни, які замінили оспорюваний дисциплінарний механізм на нову палату.

Уряд відмовився сплачувати штраф, який накопичувався з листопада минулого року. У відповідь Єврокомісія періодично вираховує суму заборгованості з виплат, які Польща отримує з бюджету блоку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: