Прокуратура ЄС висунула звинувачення ексміністерці Хорватії та ще трьом особам

П'ятниця, 30 грудня 2022, 15:36

Європейська прокуратура висунула звинувачення колишньому хорватському міністру, двом бізнесменам та колишньому директору національного фінансового агентства у "зловживанні впливом та зловживанні службовим становищем і повноваженнями".

Про це пише Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

Колишній міністр фондів ЄС Габріела Жалач, заарештована в листопаді минулого року, є головною обвинуваченою.

Жалач разом з директором Центрального агентства з фінансів і контрактів Томіславом Петричем і двома власниками бізнесу була затримана в рамках операції "Програмне забезпечення", проведеної Європейською прокуратурою (EPPO) в Хорватії.

У заяві офісу EPPO в Загребі детально описані підозрювані злочини, включаючи спробу присудити державну закупівлю програмного забезпечення одному з обвинувачених без проведення відкритого тендеру, а потім сфальсифікувати ціну на наступному тендері.

"Загалом бюджету ЄС було завдано збитків на суму щонайменше 1 мільйон євро, а державному бюджету Республіки Хорватія - майже 300 000 євро", - йдеться в заяві.

Минулорічні арешти викликали обурення серед політичної опозиції в країні, яка назвала це "серйозною кризою в уряді", але правляча консервативна партія HDZ відмахнулася від цього, і, згідно з опитуваннями, вона залишається найпопулярнішою партією в Хорватії.

Нагадаємо, бельгійський суд скасував рішення про звільнення Нікколо Фіга-Таламанки, одного з головних підозрюваних у справі про розслідування корупції Європарламенті за участі Катару.

Раніше ЗМІ повідомили, що колишня віцепрезидентка Єва Кайлі зізналася, що їй було відомо про корупційну схему, пов'язану з лобіюванням Катару.

Більше читайте тут: Сумки з грошима за "добре слово" про Катар: історія топ-хабарництва у Європарламенті

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: