Посли G7 нагадали, що призначення 8 нових членів ВРП потрібне для руху України в ЄС

Вівторок, 10 січня 2023, 13:47

Посли країн групи G7 у Києві очікують на призначення з'їздом суддів восьми нових членів Вищої ради правосуддя (ВРП).

Про це йдеться у заяві послів, опублікованій у Twitter японського головування у групі послів G7 у Києві, повідомляє "Європейська правда".

"Посли G7 з нетерпінням очікують, що з’їзд суддів призначить вісім нових членів Вищої ради правосуддя з числа кандидатів, перевірених Етичною радою. Якнайшвидший початок роботи ВРП є важливим кроком у судовій реформі України на її шляху до європейської інтеграції", - сказано у заяві. 

Посли G7 неодноразово нагадували, що формування ВРП - одна з реформ, від яких залежить подальший рух України до членства у ЄС.

11-13 січня відбудеться з’їзд, на якому можуть бути обрані вісім нових членів Вищої ради правосуддя, ключового органу судового самоврядування.

Нагадаємо, що рік тому в Україні стартувала судова реформа, покликана оновити Вищу раду правосуддя. Для цього створили спеціальний орган – Етичну раду, залучивши до її складу незалежних міжнародних експертів та надавши їм вирішальний голос у прийнятті рішень.

22 лютого, напередодні повномасштабного вторгнення РФ, побоюючись перевірок та незручних запитань, більшість членів ВРП звільнили посади за власним бажанням.

Формування Вищої ради правосуддя і Вищої кваліфікаційної комісії суддів згадані як ключова умова, пов’язана з наданням Україні статусу кандидата на вступ до ЄС і можливим відкриттям перемовин про вступ.

Нагадаємо, українці підтримують виконання вимог європейських інституцій для прискорення вступу України до Європейського Союзу.

Венеційська комісія похвалила Україну за процедуру очищення Вищої ради правосуддя.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.