Італія може замінити США у захисті повітряного простору Словаччини

Четвер, 12 січня 2023, 09:40

Італія може замінити США в гарантуванні захисту повітряного простору Словаччини після того, як Сполучені Штати вирішили забрати батарею своєї системи ППО Patriot зі Словаччини.

Про це заявив міністр оборони Словаччини Ярослав Надь, пише "Європейська правда" з посиланням на Euractiv

"Експерти з італійської армії відвідали Словаччину, щоб подивитися на можливі місця, де могла б працювати їхня система, але ще нічого не вирішено", - сказав Надь, додавши, що італійці є лише однією з альтернатив і остаточне рішення не ухвалене.

Посол РФ вважає, що навчання українців на Patriot підтверджує участь США у війні

Передача естафети Італії означатиме відмову від Patriot на користь сучасної французько-італійської системи SAMP/T, призначеної для захисту поля бою або стратегічних об'єктів від літаків, ракет і безпілотників.

Щоб допомогти Україні у військових зусиллях, Словаччина передала свою радянську систему С-300 у квітні минулого року, але в обмін отримала чотири батареї ЗРК Patriot - одну з Нідерландів, дві з Німеччини і одну зі США - всі вони все ще належать західним партнерам.

У грудні Нідерланди забрали свою батарею системи Patriot, посилаючись на необхідність технічного обслуговування. Німеччина, ймовірно, також забере одну зі своїх батарей, хоча, ймовірно, тільки в 2024 році, сказав Надь.

Пентагон підтвердив, що українські оператори Patriot почнуть навчання наступного тижня

Спікер Національної ради Словаччини Борис Коллар раніше припускав, що країна може придбати батареї за нижчою ціною в якості довгострокового рішення для протиповітряної оборони, але Надь відкинув цю ідею, заявивши, що міністерство оборони "працює над цим, розглядаючи кілька варіантів".

З виведенням американської батареї ППО Patriot приблизно 100 американських солдатів, які обслуговували систему, також покинуть Словаччину, зменшивши загальну кількість американських солдатів у Словаччині до 200.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: