Британія засудила "варварську страту" Іраном британсько-іранського громадянина 

Субота, 14 січня 2023, 10:17

Британія в суботу засудила страту в Ірані британсько-іранського громадянина Алірези Акбарі та заявила, що цей акт не залишиться безкарним.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Я шокований стратою британо-іранського громадянина Аліреза Акбарі в Ірані. Це був бездушний і боягузливий акт, здійснений варварським режимом, який не поважає права людини власного народу", - заявив прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак у Twitter. 

ЄС обіцяє санкції проти Білорусі та Ірану за підтримку російської війни проти України

Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі назвав цей акт "варварським", додавши, що він заслуговує на найрішучіше засудження і не залишиться без відповіді.

Раніше про страту колишнього заступника міністра оборони Ірану повідомило іранське судове агентство Mizan. Чоловік був повішений.

Акбарі був заарештований у 2019 році та засуджений за шпигунство на користь Британії, яке він заперечував, пише BBC.

Ця новина з’явилася після того, як на початку цього тижня Іран опублікував відео Акбарі, яке демонструє вимушені зізнання. Міністерство розвідки країни описало британсько-іранського громадянина як "одного з найважливіших агентів британської розвідки в Ірані". 

Постачанням дронів Росії Іран може сприяти воєнним злочинам – Білий дім

BBC Persian у середу опублікувало аудіопослання Акбарі, у якому він сказав, що його катували та змусили зізнатися на камеру у злочинах, яких він не скоював.

Іранські державні ЗМІ опублікували в четвер відео, яке, за їхніми словами, показує, що Акбарі відіграв роль у вбивстві 2020 року провідного вченого-ядерника Ірану Мохсена Фахрізаде.

Іран виніс десятки смертних вироків у рамках придушення акцій протесту, стративши щонайменше чотирьох людей.

Нагадаємо, в грудні ЄС запровадив санкції проти іранських військових та бізнесменів, а також чотирьох компаній, пов'язаних із виробництвом безпілотників, які Іран постачає Росії.



Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: